01 7242 685 info@sivmont.si

SPLETNI PIŠKOTKI

Spletni piškotki

Spletne strani za optimizacijo delovanja uporabljajo tako imenovane piškotke (angl. cookies). Torej piškotki niso nič novega, vsi jih imamo na računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko. Na naprave so se shranili, ko smo obiskovali različne spletne strani. Z novim Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) je prišlo do sprememb v obveščanju in soglašanju obiskovalcev spletnih strani glede uporabe piškotkov.

Kaj so piškotki?

To so majhne datoteke, ki jih spletna mesta ob obisku shranijo na računalnik. Omenjene datoteke vsebujejo informacije, ki jih spletna stran prebere ob našem ponovnem obisku. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. V teh datotekah so shranjene nastavitve za spletno mesto, podatki o profilu in drugi podatki.

Vrste piškotkov

Obstajajo štiri glavne vrste piškotkov:

nujno potrebni – so ključnega pomena, saj omogočajo premikanje po spletni strani in uporabo funkcij spletne strani ali za nudenje storitev, ki ste jih zahtevali (primer: pri spletnem nakupu se shranijo artikli, ki ste jih dodali v spletno košarico). Za uporabo teh piškotkov ne potrebujemo vašega dovoljenja.
funkcionalni piškotki – omogočajo, da si spletna stran zapomni vaše izbire (kot so vaše uporabniško ime, jezik ali regija, v kateri se nahajate) in vam omogoča boljše in bolj osebne funkcije (primer: spletna stran vam ob obisku ponudi lokalne vremenske napovedi ali prometne novice z uporabo piškotka, ki shrani informacije o regiji kjer se trenutno nahajate, zapomni si vaše spremembe velikosti besedila, pisave in ostalih delov spletne strani, ki so prilagodljive in vam nudijo zahtevane storitve, kot so ogled videa ali komentar na blogu). Informacije, ki jih zberejo ti piškotki, so lahko anonimizirane in ti piškotki ne morejo slediti vaši aktivnosti v brskalniku na drugih spletnih straneh.
izvedbeni piškotki – zbirajo informacije o tem, kako uporabljate spletno stran (npr., katere strani obiskujete najpogosteje ter če prejmete od njih sporočilo o napaki). Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki vas identificirajo. Informacije teh piškotkov so združene in zato anonimne. Tovrstne informacije služijo izboljšanju delovanja spletne strani.
ciljni piškotki ali oglaševalni piškotki tretjih oseb – se uporabljajo za dostavo oglasov, ki so bolj pomembni za vas in vaše interese. Uporabljajo se tudi za omejevanje števila prikazov posameznega oglasa kot tudi za pomoč pri merjenju učinkovitosti oglaševalskih kampanj. Običajno jih, z dovoljenjem upravljavca spletne strani, namestijo oglaševalske mreže. Ti piškotki si zapomnijo, da ste obiskali spletno stran in ta informacija je posredovana npr. oglaševalskim organizacijam. Ciljni ali oglaševalni piškotki so navadno povezani s funkcionalnostjo spletne strani, ki jo omogoča druga organizacija.

Zakaj so piškotki potrebni?

Glavna vloga piškotkov je, da zagotavljajo uporabniku prijazne spletne storitve. Interakcija med spletnim mestom in spletnim uporabnikom je tako hitrejša in bolj enostavna. Z pomočjo piškotkov si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Konkretni primeri uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani se obiskovalcem prilagodi prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

Katere piškotke uporablja naša spletna stran?

Naše spletna stran uporablja izvedbene Google Analytics piškotke izključno za namen izboljšanja uporabniške izkušnje oz. izboljšavo spletnega mesta.

V spodnji tabeli je navedeno, katere trajne piškotke uporablja naša spletna stran in kakšen je njihov namen.

Ime piškotka Namen Čas poteka
_ga Statistika ogledov spletne strani 2 leti
_gat Statistika ogledov spletne strani 1 minuta
_gid Statistika ogledov spletne strani 1 dan
Piškotki, ki se začenjajo z wfvt_ Varnost spletne strani 30 min

 

Nastavitve piškotkov

Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v vašem spletnem brskalniku.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

NASLOV

ŠIV MONT, Osolin Irena s.p., Masljeva ulica 11, 1230 Domžale

DŠ: SI 11139463

KONTAKT

01 7242 685

041 337 545 (šiviljstvo)

031 850 719 (servis stolov)

Copyright © 2017 - ŠIV MONT, vse pravice zadržane.

Izdelava spletnih strani SLOMAR